Dezodor

A dezodorok kellemes illatukkal a testszagot elnyomják, közömbösítik. A dezodorok nem csökkentik az izzadás mértékét, tehát nem izzadásgátlók, mivel a dezodorok csupán kontrollálják a testszagot.  A dezodorokban található mesterséges illatanyagok sok embernek okozhatnak bőr irritációt. Az illatanyag nem mindig tudja elnyomni a kellemetlen testszagot, ilyenkor még kellemetlenebb lesz az illető testszaga. Érdemes elolvasni a dezodorok összetevő (ingredients) listáját mielőtt megvennénk, mert sokszor kiderül,hogy a termék csomagoláson feltüntetnek “természetes , natural, organic” kifejezéseket, és az összetevő listát elolvasva megtalálhatóak bennük a vitatott mesterséges illatanyagok, alkohol, és mesterséges tartósítószerek is.

Izzadásgátló

Az izzadásgátlók viszont valójában gyógyszerek, hiszen a test fiziológiájára hatnak, mivel az izzadásgátlók főbb összetevői gyógyszernek minősülnek, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szabályozza használatukat. Habár élettani hatásuk teljes mértékben nem ismert, a teória szerint az izzadásgátló hatású összetevők, ideiglenes dugókat képeznek a verejtékmirigyek nyílásainál, s ily módon meggátolják a verejtékmirigyek által termelt váladék az izzadság kipárolgását a szervezetből. Az izzadásgátlók olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek megbénítják a verejtékmirigyek működését, így csökkentik, vagy teljesen megszüntetik az izzadás mértékét. Az izzadásgátlók fő összetevője alumínium alapú, mint az alumínium-klorohidrát, az alumínium-cirkónium, az alumínium-klorid, a triklórhidrát-glicin és az alumínium-hidroxybromid – mindegyik vitatott összetevő és káros az egészségre, számos szakvélemény szerint. Az összetevő (ingredients) listát mindig érdemes gyorsan elolvasni, hiszen ne csak a termékcsomagolása miatt vegyünk meg egy terméket, mert minden nap használni fogjuk. Pár másodperc alatt számos információt tudunk meg egy izzadásgátló összetevőiről.

Crystal Deo dezodorok

Hova is tartoznak akkor, a Crystal Deo és Crystal Essence termékek?

Crystal Deo termékei egy természetes ásványi só alapú dezodor család. Ásványi só tartalma miatt a testszagot nem elfedik, mint a klasszikus dezodorok, hanem a testszagot okozó baktériumokat semlegesítik, ez által az izzadás során nem lesz kellemetlen testszag. Izzadásunkat nem gátolja, emiatt nem soroljuk a köztudatban ismert izzadásgátlók közé sem. Crystal Essence termékeknek a kellemes illatukat növényi eredetű összetevőkből nyerik ki, nem pedig mesterséges illatanyag hozzáadásával.

A timsó alapú ásványi sókból készült dezodorokra a nagyméretű káli timsó- vagy ammóniumtimsó-molekulák jellemzők, melyek a bőrön keresztül nem szívódnak fel, s így nem kerülnek a véráramba. A timsót nem szabad összekeverni az oly sokszor vitatott, káros mesterséges alumíniummal, mely a legtöbb dezodorban és izzadás gátlóban megtalálható alumínium-klorohidrát, illetve alumínium-cirkónium formájában. Az ásványi sók jelen vannak az ivóvízben, az élelmiszerekben és a levegőben. A timsó természetes formájában az oxigén és a szilícium után a harmadik olyan elem, amely a természetben a legnagyobb számban fordul elő. Ősidők óta a természet része, az univerzum egyik építőköve.

Elkerülendő összetevők

Alumínium-klorohidrát: Miért kell vigyázni?

Az alumínium-klorohidrát olyan idegméreg, mely megváltoztatja a vér-agy gát működését. Az üzletekben kapható dezodorok és izzadásgátlók többsége tartalmazza ezt a vegyi anyagot, mely allergiás reakciókat válthat ki. A Crystal dezodorok nem tartalmaznak alumínium-klorohidrátot, alumínium-cirkóniumot, sem egyéb káros alumínium vegyületet.

Mit kell tudni a parabénekről?

A parabéneket az üzletekben kapható dezodorok és izzadásgátlók tartósítására használják. 2004-ben egy kutatócsoport parabén nyomokat talált a vizsgált melldaganatok egy részében. Más kutatások során pedig kiderült, hogy a parabén képes utánozni az ösztrogén hormont. Az ösztrogén az a női nemi hormon, mely a mell sejtjeinek (egészséges és rákos) növekedését és osztódását okozza. Az ösztrogénszint csökkenése (melynek oka pl. a gyermektelenség, a késői menopauza, az elhízás, stb.) növeli a mellrák kockázatát. Mind ezidáig a kutatások nem mutattak rá közvetlen kapcsolatra a parabének és a mellrák között. Az azonban bizonyos, hogy a természetben számos olyan vegyület van, mely képes utánozni a természetes ösztrogént. Nem minden illatmentes dezodor természetes Sok illatmentes dezodor tartalmaz parabéneket, alumínium-klorohidrátot és más vegyi anyagot, melyek nem tekinthetők természetes összetevőnek.